HALAMID®-D PRODUCTEN

nieuws
en publicaties

Vogelgriep in Vlaanderen breidt fors uit

Download artikel

Het laagpathogene vogelgriepvirus is in België inmiddels op zestien pluimveebedrijven vastgesteld. Daarnaast zijn er nog twee bedrijven die verdacht worden, maar nog niet zijn bevestigd. De eerste verdachte gevallen buiten West- en Oost-Vlaanderen zijn ondertussen een feit. Deze week zijn er dus acht en mogelijk tien nieuwe uitbraken bij gekomen.

Dat meldt het Vlaamse vakblad Pluimvee donderdagavond 2 mei in een extra nieuwsbrief. Hoewel het om de niet-wettelijk te bestrijden H3N1-variant van het vogelgriepvirus gaat, maakt de Belgische pluimveesector zich ernstige zorgen over de huidige situatie, gezien de omvang en de mate van verspreiding.

Belangenbehartiger Landsbond Pluimvee roept de bevoegde instanties op om de nodige verantwoordelijkheid aan de dag te leggen om erger te voorkomen. „Hoewel het virus zich hoogstwaarschijnlijk, naast contact, ook via de lucht verspreidt, heeft u als pluimveehouder, gezien de situatie, er toch alle belang bij de bioveiligheidsmaatregelen op uw bedrijf te verscherpen", stelt de belangenbehartiger. Naast de normale bioveiligheidsmaatregelen raadt de Landsbond Pluimvee aan om:

  • Elk contact van derden op uw bedrijf te vermijden,
  • Ontsmet wielen, wielkassen, … van externe voertuigen op uw bedrijf (rendac, voederlevernacier,…), het virus is makkelijk af te doden met ontsmettingsmiddelen

Noot: Halamid-d is een zeer geschikt middel om als ontsmettingsmiddel tegen het vogelgriepvirus in te zetten. Lees hier waarom!

Stel hier je vraag:

Vragen?