HALAMID®-D PRODUCTEN

nieuws
en publicaties

Vogelgriepuitbraken Vlaanderen stijgt naar acht

Download artikel

Aantal vogelgriepuitbraken in Vlaanderen stijgt naar acht

Het aantal laagpathogene vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in Vlaanderen stijgt naar acht nadat het virus ook is vastgesteld op een leghennenbedrijf. Momenteel is het virus geconstateerd op vier leghennenbedrijven en vier vermeerderingsbedrijven, waarvan twee in Oost-Vlaanderen en zes in West-Vlaanderen, die beiden aan de Nederlandse provincie Zeeland grenzen.

De bedrijven liggen in een straal van 30 kilometer van elkaar en vier bedrijven liggen zelfs heel dicht bij elkaar. „In zeven van de acht gevallen gaat het om een H3 variant van het virus. Op het achtste bedrijf gaat het hoogstwaarschijnlijk ook om deze variant van het virus, maar we wachten nog op een officiële bevestiging”, zegt Stéphanie Maquoi van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). „In alle acht gevallen gaat het om laagpathogene vogelgriep en niet om een H5 of H7 variant van het virus.”

Opmerkelijk is dat de uitval op de bedrijven hoog is. Deze loopt op tot boven de 10 procent en op sommige bedrijven zelfs tot meer dan 15 procent van de koppel. Vanwege de hoge uitval wordt onderzocht of er mogelijk een zogeheten co-infectie mee in het spel is, die de klinische problemen versterkt. „Mogelijk wordt de hoge uitval veroorzaakt door een andere infectie zoals Coli of ILT. Dat wordt nu onderzocht”, zei Wouter Wytynck van Boerenbond eerder deze week tegen Pluimveeweb.nl. „Bij laagpathogene vogelgriep kan er ook hoge uitval voorkomen, maar meestal niet in deze mate.”

Momenteel is het virus geconstateerd op vier leghennenbedrijven en vier vermeerderingsbedrijven, waarvan twee in Oost-Vlaanderen en zes in West-Vlaanderen, die beiden aan de Nederlandse provincie Zeeland grenzen.

Stel hier je vraag:

Vragen?