Logo

VEELGESTELDE VRAGEN

Hebt u een vraag?

We staan voor u klaar


Algemeen


  • Wat is een parasiet?

    Een parasiet is een organisme of een virus dat zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt. Lees hier meer over parasieten. 


    Hoewel Halamid-d in Nederland geen specifieke toelating heeft voor parasieten, blijkt Halamid-d uit wetenschappelijke testen doeltreffend tegen diverse parasieten, waaronder Epistylis Kieuwzuigwormen bij Koi karpers. Bekijk de lijst van Axcentive voor parasieten waarvoor Halamid-d doeltreffend is.


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN

  • Welke stappen doorloop je voor het reinigen en desinfecteren?

  • Wat is een gist?

    Gisten zijn eencellige micro-organismen die behoren tot het rijk van de schimmels. Lees hier meer over gisten. 


    Hoewel Halamid-d in Nederland geen specifieke toelating heeft voor gisten, blijkt Halamid-d uit wetenschappelijke testen doeltreffend tegen bekende gisten, zoals Candida (het meest voorkomend als mastitisverwekker) en Cryptococcus. Bekijk de lijst van Axcentive voor geteste gisten waarvoor Halamid-d doeltreffend is. 


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN

  • Wat is het verschil tussen reinigen en desinfecteren?

    Reinigen of schoonmaken is het verwijderen van zichtbaar vuil. Desinfecteren is het vernietigen, inactiveren of verwijderen van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Door de micro-organismen te bestrijden, kunnen ze zich niet verder verspreiden. Desinfecteren dient te gebeuren direct na het reinigen van een oppervlak.

  • Wat is een virus?

    Een virus bestaat uit erfelijk materiaal in een omhulsel dat in staat is zich voort te planten door gebruik te maken van het reproductieapparaat van levende organismen. Veelal zijn virussen sterk gespecialiseerd op een (type) gastheer. Daar ze geen eigen voortplantingsapparaat hebben en geen eigen stofwisseling zijn ze volledig afhankelijk van andere organismen en als zodanig voldoen ze niet aan alle gebruikelijke criteria voor de definitie van leven. Lees hier meer over virussen. 


    Halamid-d is effectief tegen bekende virussen bij dieren, zoals het virus van de ziekte van Aujesky, het mond- en klauwzeervirus (mkz), het klassieke varkenspestvirus, het Afrikaanse varkenspestvirus, vogelpestvirus, parvovirus en rabiësvirus. Bekijk de lijst van Axcentive voor geteste virussen waarvoor Halamid-d doeltreffend is.


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN

  • Wat is een schimmel?

    Schimmels of zwammen (wetenschappelijke naam: Fungi) zijn (micro-)organismen. Tot de schimmels behoren zowel meercellige organismen, zoals paddenstoelen, maar ook eencellige organismen zoals gisten. Lees hier meer over schimmels. 


    Hoewel Halamid-d in Nederland geen specifieke toelating heeft voor schimmels, blijkt Halamid-d uit wetenschappelijke testen doeltreffend tegen bekende schimmels, zoals aspergillus en schimmelinfecties van de huid door schimmels van het geslacht Microsporum en Trichophyton. Bekijk de lijst van Axcentive voor geteste schimmels waarvoor Halamid-d doeltreffend is. 


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN

  • Wat is een bacterie?

    Bacteriën vormen een domein van eencellige, soms in kolonies levende, micro-organismen. Bacteriën kunnen zich snel vermeerderen door binaire celdeling. Lees hier meer over bacteriën en bekijk het filmpje over de razendsnelle verspreiding van bacteriën.


    Halamid-d is effectief tegen bekende bacteriën bij dieren, zoals legionella, salmonella, luchtweginfecties, vogelcholera, diarree (Escherichia coli). Bekijk de lijst van Axcentive voor geteste bacteriën waarvoor Halamid-d doeltreffend is.


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN

  • Wat is een alg?

    Algen of wieren is de verzamelnaam voor een aantal groepen van doorgaans relatief eenvoudige organismen die lichtenergie via fotosynthese gebruiken om koolhydraten te verkrijgen. Lees hier meer over algen. 


    Hoewel Halamid-d in Nederland geen specifieke toelating heeft voor algen, blijkt Halamid-d uit wetenschappelijke testen doeltreffend tegen een aantal algen. Bekijk de lijst van Axcentive voor geteste algen waarvoor Halamid-d doeltreffend is. 


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN


Reiniging


  • Ik heb last van urinegeuren in mijn dierenartsenpraktijk. Welk reinigingsmiddel gebruik ik om dit tegen te gaan?

    HaloFris Pro is een neutrale sanitair reiniger met bacterieculturen die voor stankafbraak zorgen. Het reinigingsmiddel is aangenaam geparfumeerd en zorgt voor een langdurig frisse geur. 


    Kan direct opgebracht worden op verontreinigde oppervlakken (vloeren, wanden, deuren en sanitair). Standaard dweil- en sopdosering is 20 ml/L en bij bijzondere omstandigheden (o.a. warm weer) maximaal 50 ml/L. Het product wordt onwerkzaam in combinatie met desinfectiemiddelen. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Meer informatie over HaloFris Pro vindt u hier. 


    Heeft u last van urinestank in uw dierverblijven? Gebruik dan texarin om de urinesteen te verwijderen. Texarin is een laag schuimend zuur reinigingsmiddel en is geschikt voor gebruik in de veterinaire- en dierverzorgende sector. Het verwijdert roest, kalk-, zand-, ketel- en urinesteen. Texarin is tevens werkzaam tegen organische vervuilingen als vetten en eiwitten. 


    Texarin is bijzonder effectief bij het reinigen van niet zichtbare maar wel hinderlijke urine aanslag, zoals van katten. Het middel is niet geschikt voor kalkhoudend natuursteen zoals marmer. Bij ernstige vervuiling kan het ook in geconcentreerde vorm worden toegepast. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Meer informatie over Texarin vindt u hier.

  • Ik ga mijn laarzen desinfecteren. Welk reinigingsmiddel kan ik gebruiken voordat ik ga desinfecteren met Halamid-d?

    Vuilbreker is een sterk geconcentreerd en alkalisch reinigingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen van schoeisel. Vuilbreker verwijdert probleemloos organische en aangekoekte vervuilingen zoals voedselrestanten en mest.


    Vuilbreker heeft een sterk ontvettende werking, waardoor het bij uitstek geschikt is als voorweekmiddel voor het reinigen van laarzen. Het reinigingsmiddel is niet agressief op de meeste materialen en kan zowel handmatig als machinaal worden aangebracht. Het wordt gebruikt om vuil los te maken zonder dat het onderliggende materiaal wordt aangetast. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Meer informatie over vuilbreker vindt u


    Stappen voor het reinigen en desinfecteren van laarzen: 


    1. Verwijder eerst grof vuil van de laarzen, vergeet hierbij niet de zool.


    2. Reinig de laarzen met een oplossing met 3% Vuilbreker (30 ml per liter water). Gebruik hiervoor een borstel.


    3.  Voor een optimaal resultaat zet je de laarzen in een voetenbak met een 1% oplossing Halamid-D (100 gram per 10 liter water). Borstel de laars in (met een andere borstel) en laat de Halamid-D oplossing vervolgens inwerken gedurende minimaal 20 minuten. Naspoelen is niet nodig.


    TIP: zorg dat u een paar schone en gedesinfecteerde laarzen klaar heeft staan voor uzelf en bezoeker(s) aan de stal zodat u niet hoeft te wachten.

  • Ik ga desinfecteren in mijn stal. Welk reinigingsmiddel kan ik gebruiken voordat ik ga desinfecteren met Halamid-d?

    Vuilbreker is een sterk geconcentreerd en alkalisch reinigingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen van vloeren, wanden en andere oppervlakken. Het wordt met name toegepast bij het reinigen van stallen, kooien, hokken en dergelijke in de veterinaire en dierverzorgende sector. Vuilbreker verwijdert probleemloos organische en aangekoekte vervuilingen zoals voedselrestanten en mest.


    Vuilbreker heeft een sterk ontvettende werking, waardoor het bij uitstek geschikt is als voorweekmiddel voor dierverblijfplaatsen. Het reinigingsmiddel is niet agressief op de meeste materialen en kan zowel handmatig als machinaal worden aangebracht. Het wordt gebruikt om vuil los te maken zonder dat het onderliggende materiaal en de verf wordt aangetast. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Meer informatie over vuilbreker vindt u hier.


    Stappen voor het reinigen en desinfecteren van stallen:


    1.     Verwijder losliggend vuil


    2.     Oppervlakken en machines grondig reinigen met bijvoorbeeld een oplossing met 3% Vuilbreker (30 ml per liter water).


    3.     Naspoelen met (warm) water.


    4.     Halamid-D-oplossing aanbrengen, bijvoorbeeld met mop, borstel of sprayflacon of met behulp van lagedrukapparatuur (max 5 atu). Voor een optimaal resultaat gebruik je een 1% Halamid-D-oplossing (100 gram per 10 liter water). Inwerkingsduur: minimaal 20 minuten.


    De oppervlakken dienen dus zo lang vochtig te blijven. Zorg er daarom voor dat deuren, ramen etc. gesloten zijn en de ventilatie uit staat. Om het oppervlak voldoende te kunnen bevochtigen, heeft u circa 250 ml Halamid-D-oplossing per m² nodig. Dit is afhankelijk van het absorberend vermogen van het oppervlak en de relatieve vochtigheid van de lucht.


    5.     Spoel oppervlakken die in aanraking komen met eet- en drinkwater grondig na met schoon leidingwater.

  • Ik heb last van urinestank in mijn dierverblijven. Welk reinigingsmiddel gebruik ik om dit tegen te gaan?

    Texarin is een laag schuimend zuur reinigingsmiddel en is geschikt voor gebruik in de veterinaire- en dierverzorgende sector. Het verwijdert roest, kalk-, zand-, ketel- en urinesteen. Texarin is tevens werkzaam tegen organische vervuilingen als vetten en eiwitten.


    Texarin is bijzonder effectief bij het reinigen van niet zichtbare maar wel hinderlijke urine aanslag, zoals van katten. Het middel is niet geschikt voor kalkhoudend natuursteen zoals marmer. Bij ernstige vervuiling kan het ook in geconcentreerde vorm worden toegepast. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Meer informatie over texarin vindt u hier.

  • Ik ga de veetransportwagen desinfecteren. Welk reinigingsmiddel kan ik gebruiken voordat ik ga desinfecteren met Halamid-d?

    Vuilbreker is een sterk geconcentreerd en alkalisch reinigingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen van vloeren, wanden, wielkassen en treeplanken van een veetransportwagen. Vuilbreker verwijdert probleemloos organische en aangekoekte vervuilingen zoals voedselrestanten en mest. 


    Vuilbreker heeft een sterk ontvettende werking, waardoor het bij uitstek geschikt is als voorweekmiddel voor dierverblijfplaatsen. Het reinigingsmiddel is niet agressief op de meeste materialen en kan zowel handmatig als machinaal worden aangebracht. Het wordt gebruikt om vuil los te maken zonder dat het onderliggende materiaal en de verf wordt aangetast. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Meer informatie over vuilbreker vindt u hier. 


    Stappen voor het reinigen en desinfecteren van transportwagens, wielen, wielkasten en treeplanken: 


    1.     Verwijder losliggend vuil


    2.     Oppervlakken en machines grondig reinigen met bijvoorbeeld een oplossing met 3% Vuilbreker (30 ml per liter water).


    3.     Naspoelen met (warm) water.


    4.     Halamid-D-oplossing aanbrengen, bijvoorbeeld met mop, borstel of sprayflacon of met behulp van lagedrukapparatuur (max 5 atu). Voor een optimaal resultaat gebruik je een 1% Halamid-D-oplossing (100 gram per 10 liter water). Inwerkingsduur: minimaal 20 minuten.


    5.     Spoel oppervlakken die in aanraking komen met eet- en drinkwater grondig na met schoon leidingwater.

  • Ik ga de grote oppervlakken (vloeren, wanden, hokken) van mijn dierenartsenpraktijk desinfecteren. Welk reinigingsmiddel kan ik gebruiken voordat ik ga desinfecteren met Halamid-d?

    Halocleaner is een alkalische reiniger voor dagelijks gebruik in uw kliniek. Het verwijdert effectief organisch (o.a. bloed) en mineraal vuil. Halocleaner is geschikt voor alle waterbestendige materialen. 


    Verwijder losliggend vuil en maak het oppervlak nat met water. Maak een 1% Halocleaner oplossing aan (100 ml per 10 L). Breng met behulp van een mop of dweil de Halocleaner ruim aan en laat 15 minuten inwerken. Verwijder het vervuilde water en spoel het oppervlak na met water. 


    Let op: gebruik de Halocleaner Concentrate voor het reinigen van grote oppervlakken. Voor kleine oppervlakken zoals een behandeltafel, balie of lab kunt u de Halocleaner Ready-to-Use gebruiken. Dit is een kant-en-klare oplossing die u niet hoeft na te spoelen met water.


Rundvee


  • Hoe desinfecteer ik mijn kalverhokken?

    Voor het desinfecteren van kalverhokken, onder andere voor het voorkomen of bij behandelen van crypto, doorloop je de volgende stappen.


    Stap 1: Uitmesten kalverhokken


    Stap 2: Schoonspuiten met hoge drukspuit


    Stap 3: Reinigen met Vuilbreker 2%, laten inwerken en uitspuiten.


    Vuilbreker is handmatig aan te brengen, maar ook met een sprayapparaat of hogedruk reiniger. Belangrijk is dat er ook mechanische kracht wordt toegevoegd (borstelen, schrobben, spuiten) om het vuil los te maken.


    Stap 4: Desinfectie met Halamid-d 1%, 20 minuten laten inwerken en uitspuiten


    Vuilbreker residuen hebben geen invloed op de werkzaamheid van Halamid. het kalverhok hoeft niet helemaal droog te zijn voordat je de halamid-d oplossing aanbrengt, maar zorg er wel voor dat er geen grote plassen water achterblijven. Dit verdunt de desinfectieoplossing onnodig waardoor de effectiviteit kan verminderen.

  • Hoe desinfecteer ik mijn kalveremmers?

    Voor het reinigen en desinfecteren van kalveremmers, bijvoorbeeld om crypto te voorkomen of te behandelen, ga je als volgt te werk.


    Stap 1: Reinig de kalveremmers met Halorein, 1% = 25 ml = 1 x pompen, lauw-warm water toevoegen, schudden, 5 minuten laten staan en afgieten en naspoelen.


    Stap 2: Desinfecteer met halamid-d, 0,5% = 12,5 gram = 1 maatschepje, afvullen met water, schudden, 5 minuten laten staan, naspoelen


    Kalveremmers tweezijdig plat met speen kunnen uit elkaar worden gedraaid. In het schroefdraad gedeelte ontstaat vervuiling en daardoor is de kans aanwezig op bacteriegroei.


    Leg de spenen los in een emmer met heet water inclusief Halorein. Laat dit 20 tot 30 minuten staan, dan afspoelen en vervolgens in een emmer met water inclusief halamid. Zo worden de kalverspenen ook van binnen perfect schoon.


    TIP: Laat vervuild materiaal niet te lang indrogen. Het is het beste om direct na gebruik de speen in een emmer met Halorein te dompelen. Bacteriën groeien in een tijdsbestek van 5 uur uit tot ziekte veroorzakende aantallen (onder ideale groeiomstandigheden). Reinig en desinfecteer daarom je materialen met regelmaat.  


Toepassing


  • Hoe vaak moet ik desinfecteren?

    Het is belangrijk dat stallen, vervoermiddelen, laarzen en gereedschappen regelmatig goed worden schoongemaakt, nagespoeld en daarna gedesinfecteerd. Op het onderwerp reinigen en ontsmetten is nationale en Europese wet- en regelgeving van toepassing. Deze wet- en regelgeving vindt u op de website van de NVWA.

  • Hoe moet ik Halamid-d gebruiken?

    Gebruiksaanwijzing: 


    1. Verwijder losliggend vuil.


    2. Oppervlakken en machines grondig reinigen met bijvoorbeeld een oplossing met 3% Vuilbreker (30 ml. per liter water).


    3. Naspoelen met (warm) water.


    4. Halamid-d oplossing aanbrengen, bijvoorbeeld met mop, borstel of sprayflacon of met behulp van lagedrufkappartauur (max. 5 atu). Voor de meeste toepassingen  is een 1% halamid-d oplossing (100 gram per 10 liter water) voldoende. Inwerkingsduur: minimaal 20 minuten.


    5. Spoel oppervlakken die in aanraking komen met eet- en drinkwaren grondig na met schoon leidingwater.

  • Welke oplossing moet ik gebruiken voor Halamid-d?

    Halamid-d wordt per emmer in poedervorm en inclusief een maatschepje geleverd waardoor het gemakkelijk en nauwkeurig te doseren is. Het desinfectiemiddel lost gemakkelijk op in water. Voor de meeste toepassingen is een 1% Halamid-D oplossing (100 gram per 10 liter water) voldoende. De maximale concentratie is 10% bij 15°C. Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. 


    Gebruiksaanwijzing: 


    1. Verwijder losliggend vuil.


    2. Oppervlakken en machines grondig reinigen met bijvoorbeeld een oplossing met 3% Vuilbreker (30 ml. per liter water).


    3. Naspoelen met (warm) water.


    4. Halamid-d oplossing aanbrengen, bijvoorbeeld met mop, borstel of sprayflacon of met behulp van lagedrufkappartauur (max. 5 atu). Voor de meeste toepassingen  


    is een 1% halamid-d oplossing (100 gram per 10 liter water) voldoende. Inwerkingsduur: minimaal 20 minuten.


    5. Spoel oppervlakken die in aanraking komen met eet- en drinkwaren grondig na met schoon leidingwater.

  • Voor welke materialen is Halamid-d geschikt?

    Door het milde karakter is halamid-d niet corrosief op metalen en andere materialen. Halamid-d kan gebruikt worden op kunststof oppervlakken, metalen oppervlakken, linoleum vloeren en cementvloeren. Bij de juiste toepassing, dosering en beschermende maatregelen, zoals geldt voor elk professioneel desinfectiemiddel, is Halamid-d een veilig alternatief. Door de relatieve mildheid blijft desinfecteren met Halamid-d veilig voor jezelf, je medewerkers, je dieren en je materialen. Let op: spoel na desinfectie met Halamid-d altijd na met (warm) water.

  • Hoe lang moet ik Halamid-d laten inwerken?

    Halamid-d heeft de prettige eigenschap niet meer werkzame stoffen af te geven dan nodig is. De werkzame stoffen worden, in tegenstelling tot veel andere desinfectiemiddelen, in plaats van in één keer geleidelijker afgegeven. Het is om die reden dan ook belangrijk om Halamid-d 20 minuten te laten inwerken om een optimaal resultaat te krijgen. 


    Het voordeel van deze geleidelijke afgifte van werkzame stoffen is, ten eerste, dat Halamid-d veel langduriger door kan werken dan andere desinfectiemiddelen. Waar desinfectiemiddelen op basis van persulfaat binnen 1 dag nagenoeg alle werkzaamheid verliezen, blijft Halamid-d gedurende 12 dagen doorwerken (zie grafiek). Ten tweede heeft dit tot gevolg dat Halamid-d veel minder corrosief is op materialen. Bij de juiste toepassing, dosering en beschermende maatregelen, zoals geldt voor elk professioneel desinfectiemiddel, is Halamid-d een veilig alternatief. Door de relatieve mildheid blijft desinfecteren met Halamid-d veilig voor jezelf, je medewerkers, je dieren en je materialen.


    Zie grafiek >>>

  • Welke dosering gebruik ik voor halamid-d?

    Halamid-d wordt per emmer in poedervorm en inclusief een maatschepje geleverd. Een afgevuld maatschepje bevat 20 tot 25 gram halamid-d. Voor het maken van een exacte oplossing raden wij aan de poeder af te wegen met een digitale weegschaal.


    Het desinfectiemiddel lost gemakkelijk op in water. Voor de meeste toepassingen is een 1% halamid-D oplossing (100 gram per 10 liter water) voldoende. De maximale concentratie is 10% bij 15°C. Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.


Verkoop


  • Waar is halamid-d verkrijgbaar?

    Halamid-d is via uw lokale handelaar of online te koop. Voor meer informatie over verkooppunten bij u in de buurt kunt u contact opnemen met Kommer Biopharm of Hofman Animal Care. Voor hun contactgegevens, zie verkooppunten op de Homepage.

  • In welke verpakkingen is Halamid-d verkrijgbaar?

    Halamid-d is verkrijgbaar in emmers van 1, 5 en 10 kg en potten van 200 gram. Zie producten pagina.


Voorzorgsmaatregelen


  • Wat moet ik doen als Halamid-d in contact is gekomen met mijn ogen?

    Voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten; contactlenzen verwijderen, indien mogelijk. Blijven spoelen. Na blootstelling of bij onwel voelen: een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.


    Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is bereikbaar op 030 - 274 88 88.

  • Wat moet ik doen na inslikken van Halamid-d?

    De mond spoelen; GEEN braken opwekken. Na blootstelling of bij onwel voelen: een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.


    Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is bereikbaar op 030 - 274 88 88.

  • Welke beschermmiddelen heb ik nodig bij het toepassen van Halamid-d?

    Zoals voor elk professioneel desinfectiemiddel geldt, is het belangrijk om de gebruikelijke beschermende maatregelen te nemen. Bij de toepassing van Halamid-d adviseren wij u daarom beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbescherming te dragen. 


    VOORZORGSMAATREGELEN


    Vormt giftig gas in contact met zuren. Schadelijk bij inslikken. Veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel. Kan bij inademing allergie- of astmasymptomen of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Stof/rook/gas/nevel/damp/spuitnevel niet inademen. Beschermende handschoenen/beschermende kleding/oogbescherming/gelaatsbescherming dragen. 


    NA INSLIKKEN: de mond spoelen; GEEN braken opwekken. NA INADEMING: het slachtoffer in de frisse lucht brengen en laten rusten in een houding die het ademen vergemakkelijkt. BIJ CONTACT MET DE OGEN: voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten; contactlenzen verwijderen, indien mogelijk. Blijven spoelen. Na blootstelling of bij onwel voelen: een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.

  • Kan ik Halamid-d gebruiken in combinatie met andere desinfectiemiddelen?

    Het algemene uitgangspunt is dat desinfectiemiddelen niet met elkaar vermengd moeten worden. Een van de unieke eigenschappen van Halamid-d is dat het stabiel is in een oplossing en onverminderd effectief blijft. Een 1-10% oplossing kan gedurende verschillende weken bewaard worden, mits beschermt tegen licht en warmte. Idealiter gebruikt u hiervoor een zwarte container. Bij een oplossing boven de 8% dient de temperatuur niet onder de 20C te komen omdat er anders kristallisatie plaatsvindt.


    Een combinatie van desinfectiemiddelen kunt u toepassen in relatief schone ruimtes, bijvoorbeeld de wachtruimte van een dierenartsenpraktijk. Deze kunt u dagelijks reinigen en desinfecteren met een gecombineerd reinigings- en desinfectiemiddel zoals Halapur. Eens per week desinfecteert u dan met Halamid-d.

  • Hoe kan ik meten of desinfectie met Halamid-d effectief is?

    Een simpele test op de aanwezigheid van micro-organismen kan verricht worden voor en na desinfectie. Hiervoor wordt het gebruik van dipslides aangeraden. Het grootste voordeel is dat u dan alleen de microbiologische activiteit meet. Door de juiste dips te selecteren kunt u zelfs specifieke bacteriën meten (o.a. Salmonella, E-coli). Het nadeel van dit systeem is dat u 24 uur moet wachten op de resultaten. Voor het verrichten van de test heeft u een incubator (stoof) nodig. Deze laatste vraagt echter geen grote investering.


    Benodigheden voor hygienische monitoring kunt u o.a. verkrijgen via Schuelke.


    Hoe gebruikt u dipslides?


    Een methode om het kiemgetal (het aantal bacteriën op het testoppervlak) te bepalen is met behulp van dipslides. Een dipslide is een steeltje met een klein oppervlak waar agarmedium op zit. Agarmedium is een gelei met voedingsstoffen. Nadat de dipslide over het testoppervlak is gehaald, wordt hij bij 30C bewaard. Dit noemt men bebroeden en hier gebruikt u de incubator (stoof) voor. De bacteriën delen zich ongeveer elke 20 tot 40 minuten, en na een of twee dagen zijn het er zoveel geworden, dat ze zichtbaar zijn als kolonies op het agarmedium.

  • Wat moet ik doen na inademing van Halamid-d?

    Het slachtoffer in de frisse lucht brengen en laten rusten in een houding die het ademen vergemakkelijkt. Na blootstelling of bij onwel voelen: een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.


    Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is bereikbaar op 030 - 274 88 88.

  • Wat betekenen de symbolen op de verpakking?

    De gevarenaanduidingen op de verpakking van Halamid-d betekenen: 


    GHS05: Corrosief. 


    GHS07: Schadelijk, Irriterend, Sensibiliserend.


    GHS08: Langetermijn gezondheidsgevaar. 


    Gebruik biociden veilig en lees vóór gebruik het etiket en de productinformatie. 


    VOORZORGSMAATREGELEN


    Vormt giftig gas in contact met zuren. Schadelijk bij inslikken. Veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel. Kan bij inademing allergie- of astmasymptomen of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Stof/rook/gas/nevel/damp/spuitnevel niet inademen. Beschermende handschoenen/beschermende kleding/oogbescherming/gelaatsbescherming dragen. 


    NA INSLIKKEN: de mond spoelen; GEEN braken opwekken. 


    NA INADEMING: het slachtoffer in de frisse lucht brengen en laten rusten in een houding die het ademen vergemakkelijkt. 


    BIJ CONTACT MET DE OGEN: voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten; contactlenzen verwijderen, indien mogelijk. Blijven spoelen. 


    Na blootstelling of bij onwel voelen: een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is bereikbaar op 030 - 274 88 88.

  • Hoeveel thiosulfaat heb ik nodig om een Halamid-d oplossing te neutraliseren?

    Een oplossing bestaande uit 1000 milligram Halamid-d per liter oplossing heeft 70 milligram thiosulfaat nodig om de oplossing te neutraliseren.

  • Kan ik Halamid-d gebruiken in combinatie met reinigingsmiddelen?

    U kunt een – voor de toepassing geschikt – reinigingsmiddel gebruiken voordat u gaat desinfecteren met Halamid-d. Welke reinigingsmiddelen in welke gevallen geschikt zijn, leest u onder de categorie Reinigen van de Veelgestelde Vragen. Zorg dat u na het gebruik van een reinigingsmiddel goed naspoelt met (warm) water alvorens te gaan desinfecteren met Halamid-d. Voor een specifiek advies kunt u uiteraard contact met ons opnemen.


Werkzaamheid


  • Wat zijn de werkzame stoffen van Halamid-d?

    De effectiviteit van Halamid-d komt door een 100% gehalte aan de stabiele werkzame stof chloramine-t. Opgelost in water gaat chloramine-t een oxidatiereactie aan met micro-organismen, waardoor deze volledig worden vernietigd. Resistentievorming is daardoor ook niet mogelijk. 


    De bestanddelen van halamid-d zijn 100% natrium-para-tolueensulfonchlooramide incl 15% kristalwater. Het actief chloorgehalte ligt rond de 25%. Bij een dosering van 0,5% heeft een Halamid-D-oplossing een actief chloorgehalte van 1250 ppm.

  • Hoe lang kan ik een Halamid-d oplossing bewaren?

    Een 1-10% Halamid-d oplossing kan weken bewaard worden voor later gebruik, mits het uit direct zonlicht wordt gehouden. De stabiliteit van de oplossing is ook afhankelijk van de pH waarde en moet boven de 7 blijven om stabiliteit te garanderen. Een 1% oplossing van Halamid-d in gedemineraliseerd water heeft normaal gesproken een pH waarde van 9.

  • Kan je Halamid-d gebruiken tegen parasieten?

    Halamid-d is effectief tegen diverse parasieten, waaronder Epistylis Kieuwzuigwormen bij Koi karpers. Bekijk de lijst van Axcentive voor geteste parasieten waarvoor Halamid-d doeltreffend is. 


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN

  • Welke watertemperatuur moet ik hanteren voor de oplossing met Halamid-d?

    Een oplossing met Halamid-d kunt u met koud of warm water maken. Spoel altijd na met (warm) water.

  • Hoe lang blijft Halamid-d goed in de verpakking?

    Halamid-d is bij de voorgeschreven condities twee jaar houdbaar vanaf de productiedatum die op de verpakking staat. Bewaar Halamid-d in een goed gesloten verpakking droog, koel en vorstvrij. Niet in de zon of bij een warmtebron plaatsen.

  • Hoe lang behoudt Halamid-d zijn werkzaamheid?

    Halamid-d behoudt ten opzichte van andere desinfectiemiddelen een langdurige werking (zie grafiek). Waar desinfectiemiddelen op basis van persulfaat binnen 1 dag nagenoeg alle werkzaamheid verliezen, blijft Halamid-d gedurende 12 dagen doorwerken.


    Zie grafiek >>>

  • Is Halamid-D veilig voor dieren, mensen en omgeving?

    Halamid-d heeft de prettige eigenschap niet meer werkzame stoffen af te geven dan nodig is. Dit zorgt ervoor dat halamid-d langdurig kan doorwerken. Dit heeft ook tot gevolg halamid-d veel minder corrosief is op materialen. Bij de juiste toepassing, dosering en beschermende maatregelen, zoals geldt voor elk professioneel desinfectiemiddel, is Halamid-d een veilig alternatief. Door de relatieve mildheid blijft desinfecteren met Halamid-d veilig voor jezelf, je medewerkers, je dieren en je materialen.

  • Is Halamid-d biologisch afbreekbaar?

    De belasting van desinfectiemiddelen op ons milieu is belangrijk om rekening mee te houden. Regelmatig desinfecteren met Halamid-d is goed voor de toekomst.  Halamid-d is gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Uitgebreide onderzoeken hebben aangetoond dat Halamid-d binnen 4 dagen voor 70% biologische is afgebroken en voor 90% binnen 28 dagen. Hiermee is Halamid-d een positieve uitzondering in de groep van desinfectiemiddelen.

  • Tegen welke bacteriën, virussen, gisten en schimmels is Halamid-d effectief?

    Halamid® is aantoonbaar doeltreffend tegen verschillende bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Bekijk de lijst van Axcentive voor bacteriën, virussen, schimmels en parasieten waarvoor Halamid-d doeltreffend is.


    Toelatingen van desinfectiemiddelen zijn per land geregeld en kunnen verschillen. Voor de Nederlandse toelating zie Ctgb.


    BEKIJK LIJST VAN GETESTE SOORTEN


Wetgeving


  • Voor welke toepassingen is Halamid-d geschikt?

    De toepassing van Halamid-d geldt voor de PT codes 3 en 4.


    Toepassing 1


    PT03 - Biociden voor veterinaire hygiëne-doeleinden


    Ter bestrijding van bacteriën (excl. mycobacteriën en bacteriesporen), het virus van de ziekte van Aujesky, het mond- en klauwzeervirus alsmede het klassieke en Afrikaanse varkenspestvirus in dierverblijfplaatsen en bijbehorende ruimten.


    Toepassing 2


    PT03 - Biociden voor veterinaire hygiëne-doeleinden


    Ter bestrijding van bacteriën (excl. mycobacteriën en bacteriesporen), het virus van de ziekte van Aujesky, het mond- en klauwzeervirus alsmede het klassieke en Afrikaanse varkenspestvirus in transportmiddelen voor dieren.


    Toepassing 3


    PT03 - Biociden voor veterinaire hygiëne-doeleinden


    Ter bestrijding van bacteriën (excl. mycobacteriën en bacteriesporen), het virus van de ziekte van Aujesky, het mond- en klauwzeervirus alsmede het klassieke en Afrikaanse varkenspestvirus op oppervlakken van schoeisel en gereedschappen die in voornoemde ruimten worden gebruikt.


    Toepassing 4


    PT04 - Ontsmettingsmiddelen voor gebruik in de sector voeding en diervoeders


    Ter bestrijding van bacteriën in en op pootaardappelkisten, in lege bewaarplaatsen.


    Toepassing 5


    PT04 - Ontsmettingsmiddelen voor gebruik in de sector voeding en diervoeders


    Ter bestrijding van bacteriën in en op apparatuur ten behoeve van de teelt, verwerking en opslag van aardappelen.

  • Hoe kan ik controleren of een desinfectiemiddel een toelating in Nederland heeft?

    Gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen in Nederland alleen worden verkocht en gebruikt als ze door het Ctgb zijn toegelaten. Een producent die een middel op de markt wil brengen, heeft hiervoor een toelating – een soort vergunning – nodig van het Ctgb. Het Ctgb beoordeelt dus vooraf of een middel en het gebruik ervan veilig is voor mens, dier en milieu. 


    Op de website van het Ctgb zijn voor alle biociden de toelatingen op te vragen.

  • Tot wanneer is de toelating geldig?

    De toelating is geldig voor onbepaalde tijd. Alle Nederlandse toelatingen worden straks in overeenstemming gebracht met Europese toelatingen. Het Ctgb bericht hierover dat het middel is toegelaten tot het tijdstip waarop de lidstaten maatregelen genomen hebben om de nationale toelating in overeenstemming te brengen met het besluit over de werkzame stof van de Europese Commissie. Veip Disinfectants verwacht dat dit in het jaar 2020 gerealiseerd zal worden.

  • Wat is het verschil tussen Halamid en Halamid-d?

    Halamid-d en Halamid is dezelfde stof, echter met een andere toelatingstekst en toepassingen voor PT02 en PT04. Bekijk hier de toelating voor Halamid.

  • Welke toelatingen heeft Halamid-d?

    Halamid-d is sinds 1992 geregistreerd bij het Ctgb onder toelatingsnummer 8241. Bekijk hier de toelating.

  • Wat houden de verschillende PT codes in die op de gebruiksaanwijzing van desinfectiemiddelen staan?

    Het Ctgb hanteert verschillende PT codes om de toepassing van desinfectiemiddelen te categoriseren. In onderstaande tabel van het Ctgb staan de verschillende PT codes.


    Zie hier het document >>>

Voor al uw overige vragen

Share by: